Home
Backlist
Informatie
Bestel

Gellert Tamas

De Laserman

Non-fictie thriller

Rond de jaarwisseling van 1991 heerst er paniek in Stockholm en leeft de bevolking in angst. Een onbekende dader, gewapend met een lasergeweer, schiet in totaal elf mensen neer. Een van de slachtoffers overlijdt, de anderen raken zwaar gewond – sommigen worden voor de rest van hun leven invalide. Het enige dat de slachtoffers gemeen hebben, is hun donkere haar.

In diezelfde periode beleeft Zweden de ernstigste economische crisis sinds vele decennia. In het spoor daarvan komt een nieuwe, militant racistische beweging op. Overal in het land worden asielzoekerscentra met molotovcocktails bestookt. In het parlement spreken politici van de nieuwe ultra-rechtse partij Ny demokrati opruiende taal over allochtonen die misbruik maken van sociale voorzieningen.

Politiejacht
De aanslagen door de laserman ontketenen de grootse politiejacht sinds de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Na tien maanden wordt John Ausonius – de laserman – onder dramatische omstandigheden gearresteerd. Hoewel hij ontkent de aanslagen te hebben gepleegd, wordt hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na bijna tien jaar gezwegen te hebben, besluit John Ausonius de aanslagen te bekennen, inclusief de twintig door hem gepleegde bankovervallen. Behalve met de politie wil Ausonius slechts met één persoon spreken – de journalist en schrijver Gellert Tamas.


De laserman was in 2002 het meest besproken boek van Zweden. Het boek is gebaseerd op een grote hoeveelheid bronnen en feitenmateriaal en beschrijft het hevige gevecht van de politie tegen de klok. Men wil met alle macht voorkomen dat een seriemoordenaar opnieuw toeslaat. Tevens geeft het boek een haarscherp beeld van het maatschappelijk debat en het politieke klimaat in die tijd; een klimaat dat het gedrag van de laserman heeft beïnvloed en – omgekeerd – door hem beïnvloed is.

Gellert TamasWinnaar van de Zweedse “Gouden Spade” - de jaarprijs voor
onderzoeksjournalistiek.

Paperback, 468 pag., 14 x 21,5 cm, € 19,90,
isbn 9078-124-06-7 - nur: 305


Download hier gratis hoofdstuk 1

Bestel hier een exemplaar van De Laserman
(U betaalt geen verzendkosten)

of


Download hier het ebook van
De laserman
(€ 9,50)'De Laserman' in de pers

ABSOLUUT DE BESTE THRILLER
VAN HET JAAR
Bengt Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet

“Dit is om vele redenen een ongelooflijk belangrijk boek. Tegelijk is het een fantastisch spannend verhaal dat je niet kunt wegleggen voor je het tot de laatste pagina hebt gelezen, hoewel je al die tijd weet hoe het zal aflopen.”
Karin Jansson, Resumé


"Het boek van Gellert Tamas is buitengewoon spannend en een solide journalistieke prestatie. Vorig jaar verschenen er in Zweden 52 literaire thrillers in dit genre, maar er kon er niet één tippen aan De Laserman”
Per Olov Enquist, Expressen


"De Laserman is meesterlijk gecomponeerd. De kern van het boek bestaat uit twee verhaallijnen; één verhaal over de aanslagen en die typisch Zweedse politiejacht, en één over de jeugd van John Ausonius. Vervolgens springt Gellert Tamas op thrillerachtige wijze tussen die twee verhalen heen en weer.”
Bengt Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet